ÇOCUĞUNUZU TANIYOR MUSUNUZ?

Anne babaların yapması  gereken ilk ve en önemli şey çocuğunu tanımasıdır.

Çocuğunuzu gözlemleyerek nelerden hoşlanmıyor , neleri sıkılarak yapıyor, hangi konular ilgisini çekiyor, hangi konulara kapalı, hangi iletişim tipinden hoşlanıyor, hangisine kendisini kapatıyor... vs. 

Anne baba olarak bir çocuk yetiştirmenin yanında, aslında bir birey yetiştiriyorsunuz. Birey olan çocuklarımız bir karakter olusturmakta. Onlar da en az bizim kadar saygıyı hak ediyor.
Örneğin ;bazı çocuklar dokunsaldır. Sarılıp  öpmekten, öpülmekten çok hoşlanırken bazı çocuklar hoşlanmazlar. Duygularını dokunmadan  içlerinde yaşamayı tercih ederler. Dolayısıyla, aile çocuğa sürekli sarılarak sevgisini göstermeye çalıştığinda çocuk rahatsız olacak ve kendini geri çekecektir. 

Çocuklarınızla geçirdiğiniz zaman içinde de aynı şey geçerli. Çocuklarınız ile geçireceğiniz zamanlarda onun ilgi ve isteklerine göre etkinlikler seçebilirseniz eğer, hem onun dünyasına inmiş olur hem de onunla aranızda kaliteli iletişim sağlamış olursunuz. Unutmayalım ki; zamanın uzunluğu değil kalitesi önemli. Çocuklar ile  kaliteli zaman geçirmek , sağlıklı iletişimin en önemli maddesi.

Çocuklar sevgi ile gelişir. Koşulsuz şartsız sevgi iletişimin anahtarıdır. Çocuklarınız ile konuşurken onu koşulsuz kabul ettiğinizi hissettirin.
 "Böyle davranmaya devam edersen seni artık sevmeyeceğim" 
demek onlara kurulacak en tehlikeli cümledir. Çünkü bunu söylediğinizde siz onun anne babası olarak, hayatta en güvendiği kişiler olarak, onu sevmeye bir koşul göstermiş oluyorsunuz. Çocuk yetiştirmeyle ilgili yüzlerce madde sıralayabiliriz. Ancak"Sevgi"olmazsa bunların hepsi boştur. 
Çocuk ne olursa olsun ne yaparsa yapsın anne ve babasının onu doğrularıyla yanlışlarıyla, başarı ve başarısızlıkları ile seveceğinden, ondan asla vazgeçmeyeceğinden emin olmalıdır . 
Koşulsuz kabul edildiğini sevildiğini bilen çocuk daha özgüveni yüksek ve  sağlıklı bir insan olur.

Mutlu nesiller yetiştirmek dileğiyle.
Sevgiyle kalın.

Çiğdem ORHAN 
Uzman Psikolojik Danışman​