ÇOCUK GELİŞİMİNDE AÇIK HAVA OYUNLARININ ÖNEMİ

        Açık hava oyunları çocukların doğal ortam ve boyutlarda çevrenin, iklimin, doğanın farkına varmasını sağlar. Bu durum da çocukların gelişim alanlarını olumlu yönde etkiler. Çocuklar açık havada bol oksijenden, güneşten yararlanır. Çocuklar enerjilerini oyun oynayarak atarlar. Açık havada oyun oynayarak çocuklar kendini daha özgür ve mutlu hisseder, enerjilerini atar, bedenlerine ve düşüncelerine kattığı hareketlilik onlara canlılık ve sağlık verir. 

       Çocuklar açık havada oynadıklarında doğayı ve doğal kaynakları tanıma, onları koruma, sorumluluk alma ve doğayla bir bağ kurma, doğayı sevme gibi hassasiyetler  konusunda daha bilinçli ve duyarlı hale gelirler. Bahçedeki canlılar, renkler, hareketler, dokular, kokular, tatlar, sesler her şey çocukların ilgisini çeken, keşfedilmeyi bekleyen  doğal zenginliklerdir.  Doğada oynayan çocuklar, doğa ile doğrudan temasta olduklarından ilk elden, bizzat deneyimleyerek öğrenirler.

·         Dikkat sürelerini uzatır

Açık havada deneyimleyerek öğrenen çocukların konsantrasyon süreleri uzuyor ve hafıza performansları artıyor.

·         Hayal gücünü besler

Açık hava ortamları, değişen ve dinamik bir yapıda ve daha fazla bilinmez dolu olduğu için çocuklar sürekli yeni şeylere açık hale geliyorlar. Çocuklar, alışılan, bilindik kapalı alanların tam aksine; açık havada her zaman keşfedilecek yeni şeyler buluyorlar. Bu da çocukları gezmeye, görmeye, etraflarına bakmaya çağırıyor; merak ve hayal güçlerini kuvvetlendiriyor. Çocuklar açık havada oynayarak çevrelerini ve doğayı tanıma imkanı buluyor.

·         Yeni şeyler öğrenme fırsatı verir

Dış mekan oyunları oynamak, çocuklarda öğrenme yeteneklerini geliştirmenin harika bir yolu olabilir. Grup ile oynanan oyunlarda çocuklar sosyalleşir ve işbirliği sağlamayı öğrenir. Çocuklarda yaratıcılığı geliştirir, problem çözme becerisi geliştirir, doğayı keşfeder.

·         Sosyal beceriler kazanmalarına yardımcı olur

Dışarıda vakit geçiren ve birbirleriyle oyun oynayan çocuklar, evde kalan ve içine kapanık çocukların aksine diğer çocuklarla etkili bir şekilde etkileşim kurma eğilimindedir. Çocuğunuz evde televizyon, tablet, telefon gibi teknolojik aletler ile zaman geçiriyorsa ve kendi kabuğunun içinde yaşıyorsa, onu dışarı çıkarıp diğer çocuklarla oynamaya teşvik etmelisiniz. Çocuklar yeni arkadaşlar edindiklerinde, sırayla yetişkin gözetimi olmadan oynadıklarında ya da sadece birbirleriyle konuştuklarında, sosyal ve iletişim becerilerini kazanır ve geliştirirler.

·         Kişilik gelişimine yardımcı olur

Bağımsız olmayı ve kendine güvenmeyi öğrenirler. Karşılarına çıkan sorunlar ile başa çıkmayı öğrenirler.

     Açık havada oynanan oyunlar; Empati, hoşgörü, anlayış ve işbirliğine teşvik ediyor. İnce ve kalın motor beceriler için gerekli kasların çalışmasına destek oluyor.  Olumsuzlukların üstesinden gelmeyi öğretiyor. Doğa ile ilişkilerini geliştiriyor.  Koşma, tırmanma ve atlama gibi hareket gerektiren oyunlar sayesinde denge, hacim ve ağırlık gibi kavramlar doğal şekilde öğreniliyor.

Damla DEMİR

ÇOCUK GELİŞİMİ