Blog yazıları
ÇOCUK VE YARATICILIK
● ÇOCUKLARIN YARATICILIĞININ GELİŞMESİ İÇİN NELER YAPALABİLİR?
- Açık Uçlu Sorular Sorun
Çocuğunuzla yaptığınız konuşmalarda “evet” ve “hayır”dan daha fazlasını alacağınız açık uçlu sorular sorun. Örneğin; “Bunu nasıl yapabiliriz?”, “Eğer yanlış bağlarsam ne olabilir?” “Bu yemeği hazırlarken başka neler ekleyebiliriz?” “Bir sonraki aşamada ne yapmalıyız?”
- Seçenekler Sunun
Çocuğunuza bağımsız olması ve kendi kararlarını alabilmesi için yardımcı olun. Önereceğiniz seçeneklerin hepsinin çocuğunuz tarafından seçilme ve uygulanma ihtimali olduğunu bilerek, sonucundan rahatsız olmayacağınız seçenekler sunun. “Hadi top oynayalım” demek yerine “Topu evde mi dışarda mı oynamak istersin?” diyerek onu düşünmeye itin.
3. İcat Edin
Bir atık malzeme kutusu yaparak bu kutuya bir isim verin. Bu kutuyu kullanarak buradaki bir şeyleri başka şeylere dönüştürme etkinliği yapın.
4. Yanlışlarını Kabul Edin
Hataları başarısızlık olarak değerlendirmek yerine doğruya ulaşmak için fırsatlar olarak yorumlayın. “Bu istediğine ulaşmak için hangi yolu denemeyeceğini öğrendin. Şimdi diğer yolları düşünelim.”
5. Müzik Yapın
Vücudunuzu ritimler yaratmak için kullanarak, o ritimler eşliğinde dans edin. Ellerinizi çırpabilir, ayaklarınızı yere vurabilir, ağzınızla sesler çıkartıp kendi ritminizi yaratabilirsiniz. Bu ritim eşliğinde çılgın dans figürlerinizin ortaya çıkmasına izin verin.
6. Daha çok Çizin
Çizim çocuğun duygularını ve iç dünyasını dışa vurduğu yollardan biridir. Yaptığı çizimleri size anlatmasını isteyerek her resme bir hikâye oluşturabileceği şeklinde teşviklerde bulunun. Çizdiği resmin öncesi veya sonrası hikâyesinde gizli olabilir.
7. Yargılamaktan ve Yönlendirmekten Kaçının
Çocuğunuzun davranışları üzerine yargılayıcı olmak veya onun yaptığı bir şeyi yönlendirmeye çalışmak, çocuğunuza “sen bu işi yapamıyorsun, bak bu böyle yapılır” mesajını verir. Bu da onun denemeye, üretmeye ve yaratmaya yönelik cesaretini kırar
● Çocukların Yaratılıcığına Zarar Veren Ebeveyn Davranışları Nelerdir?
- Gözetim
Çocuğun her yaptığı aktiviteyi gözetlemek onun kendisine olan güvenini azaltacak ve yaratıcığına zarar verecektir.
- Değerlendirmek
Çocuğu sürekli olarak değerlendirmek onun yaratıcılığını bloke etmek anlamına gelir, çünkü çocuklar değerlendirileceklerini bildikleri için yaratıcılık aşamasında kendilerini sınırlayacaklardır.
- Ödüllendirmek
Çocuğu yaptığı her aktiviteden sonra ödüllendirmek onu bu ödüllere bağımlı hale getirir ve sahip olduğu doğal yaratıcılık hissinin ölmesine neden olur.
- Yarıştırmak
Yarıştırıldığını hisseden çocuğun kendine olan güveni azalacak ve başaramama korkusu nedeniyle yaratıcılığı zarar görecektir.
- Aşırı Kontrol
Üzerinde aşırı derecede kontrol hisseden çocuk yapacağı aktiviteler esnasında bağımsız olmadığını bildiği için istediği gibi hareket edemeyecek ve isteksiz olacaktır.
- Sınırlanmış Seçim İmkanı
Çocuğunuzun yaratıcılığını desteklemek için gerçekleştirmeniz gereken en önemli unsurlardan biri geniş seçim imkanı sunmaktır, ancak bu sağlanmadığı hatta var olan imkanlar da sınırlanırsa çocuğunuzun yaratıcılığı da bir o kadar sınırlanır.
Çocukların yaratıcılığı konusunda yapılan yanlışların onların gelişimini de etkileyeceği unutulmamalıdır. Ünlü ressam Picasso’nun “ ben bütün ömrüm boyunca bir çocuğun yaratıcılığına kavuşmak için çabaladım” sözleri bir çocuğun yaratıcılığı hakkında eminim hepimize bir fikir veriyordur…
HADİYE DAKAK /ÇOCUK GELİŞİMİ