ÇOCUKLAR NEDEN PARMAK EMER?

​Çocuklarda Parmak Emme Davranışı:

Bebeklerin en önemli reflekslerinden biri emmedir. Genellikle 2 yaşına kadar anne göğsünü emer. Çocuk bu zaman diliminde oral dönemi yaşamaktadır ve eline geçen her şeyi emmek, ağzına almak ister. Bebeklerde zaman içinde parmak emme, oyuncaklarını, battaniyelerin uçlarını ya da çeşitli eşyaları emme davranışı görülebilir. Normal çocuklarda herhangi bir psiko-patolojik etken olmaksızın 3-4 yaşına kadar görülen bir bir durumdur. Ancak 4 yaşına kadar parmak emme sürecinin sonlandırılmasında dikkat edilmelidir.
4 yaşından sonra devam eden bu alışkanlık genellikle duygusal yoksunluk ve gerginlikle veya stresle başa çıkma davranışı olarak sergilenebilir. Bu durumda çocuğun ortamına dikkat etmekte fayda vardır. ????

Müdahale Yöntemleri;

-Pozitif pekiştireçler kullanabilirsiniz.
-Çocuk, strese tepki olarak baş parmağını emiyorsa asıl sorunu tanımlayın ve rahatlamasını sağlayın. Sarılmak veya güven veren sözler onu mutlu edecektir.
-Televizyon izlerken, düşünürken, sizi dinlerken parmağını emiyorsa dikkatini başka yöne çekin. (Bana kumandayı uzatır mısın?)
Parmak emme alışkanlığı karşısında anne babanın göstereceği en sağlıklı tutum, olayı telaşa kapılmadan sabırla karşılamak ve sürekli ilgilenip, uyarmaktan kaçınmaktır. Çocuklara bu davranışından dolayı şiddetle hareketleri uygulamamalı ve çocuk batıl, yanlış, gereksiz fikirlerle korkutmamalıdır.

Hatırlatma: 
Uykuya geçerken parmak emiyorsa, çocuk uyuduktan sonra da eli ağzından çekilebilir. Çocuğun parmağını emerek uyumaya devam etmesi alışkanlığının yerleşmesini kolaylaştırır.
Sueda Köse/Okul Psikoloğu