ÇOCUKLARDA ZEHİRLENME

​Zehirlenme,mikroplu yada zehirli besinlerin alınmasından kaynaklanabilen bir tür mide ve bağırsak enfeksiyonudur. Karında şiddetli kasılma, kusma, ishal, iştahsızlık ve ateş belirtileriyle ortaya çıkar. Zehirlenmeye neden olan bakteriler çok çesitlidir. En sık rastlananları; salmonella, e-coli basilleridir. Bakteri kaynaklı olmayan besin zehirlenmelerine kimyasal maddeler, böcek zehirleriyle bir takım bitkiler neden olur.  
Zehirlenmeler bebeklerde çok önemlidir. Zehirlenen bebekler hızla  su kaybeder ve susuz kalırlar.

NELER YAPABİLİRİZ?
• Ishal, kusma ve ateş takibi yapın.
• Çocugunuzu yatırın. Muhtemelen iştah kaybı olacaktır. Yemek yeme konusunda ısrarcı olmayın. 
• Zehirlenmeye neden olan yiyeceği bulmaya çalışın. 
• Çocuğunuza sivi besinler vermenize rağmen ishal- kusma hala devam ediyorsa sağlık kuruluşuna götürünüz. 
• Temizlik kurallarına dikkat edin. Çocugunuz tuvalete gittikten sonra ellerini bolca yıkanmasını sağlayın. 
• Besin zehirlenmesini önlemek üzere pişmiş yemeklerinizi buzdolabında muhafaza edin.
• Pişmiş yiyecekleri ısıtırken iyice kaynatın. Salmonella, sıcak yiyeceklerde ürer ama kaynadıgında yüksek ateşte ölür. 
• Hastalık geçtikten sonra çocuğunuza çorba, yoğurt, yağsız yiyecekler gibi sindirimi kolay besinler verin. Hastaligin etkileri 1 haftada  geçer.
• Çocugunuzun  bol bol dinlenmesini sağlayın. 

​​Mediha Özer​​
A&D KİDS KONYAALTI ANAOKULU/ OKUL HEMŞİRESİ