​ÇOCUKLARIMIZLA SAĞLIKLI İLETİŞİMİN KOŞULLARI

Bizler, kendimiz ve çevremiz ile ilgili pek çok şey düşünürüz, ilgileniriz ve iletişim kurarız. Düşüncelerimizi duygular destekler, iletişimimizi duygularımızla güçlendiririz.
işte, evde ya da toplumda hayatımızı geçirdiğimiz her yerde empatik yaklaşım hem sizin için hem çocuklarımız için pozitif bir ortam yaratacaktır. Çocuklarımız bir birey olarak kabul etmek sağlıklı iletişimin temelini oluşturur. iletişim becerilerinde etkin dinleme ve kendini uygun biçimde ifade etmek önemlidir.  Çocuğunuzu dinlerken onu daha iyi anlayabilmek için onunla konuşmamız, soru sormamız gerekebilir. Fakat soru sorarken amacımız çocuğu sorguya çekmek, soruşturma yapmak değil, onu daha iyi anlamak olmalıdır. Bu nedenle “Neden?”,”Niçin?” gibi sorulardan uzak kalınmalıdır. Olayın sebeplerinden çok çocuğun yaşadığı duyguları, düşünceleri anlamak gerekir. Bunun için etkin dinleme, çocuğun duygularının farkında olarak duyguları isimlendirme önemlidir.  Eğer çocuklar bir şeyler anlatmak, konuşmak istediği zaman sizler uygun değilseniz çocuğunuza o an uygun olmadığınızı ama daha sonra onu dinleyebileceğiniz söylemelisiniz. Tabi ki daha sonra mutlaka çocuğunuzu söylenen zamanda dinlenmelisiniz.  Onun duygularını, anlattıklarını ona doğru aktarırsanız, çocuk duygularının farkına varabilecek, anlaşıldığını hissedecek ve rahatlayacaktır. Şimdi bunların çocuklarımıza faydalarına bakalım; 
• Dinlenen çocuk hırçın ve saldırgan olmaz. Vurarak, kırarak, ağlayarak sizlerin dikkatini çekmeye çalışmak yerine, kendini rahat bir şekilde ifade eder. Böylece çocuğun duygusal olarak sağlıklı bir gelişim göstermesine fırsat verilmiş olur. 
• Dinlenen çocuğun aynı zamanda kendini ifade ederken konuşma yeteneği artar ve kendini daha iyi ifade etmeyi öğrenir. Kelime bilgisi artar. Böylece sadece dinleyerek bile çocuğun dil gelişimine katkıda bulunmuş olursunuz.
• Dinlenen çocuk bir sorunla karşılaştığında bu sorunla nasıl baş edebileceğini öğrenir ve kendine güven duymaya başlar. Örneğin, çocuk oyun oynarken arkadaşları ile bir sorun yaşadığında anne-baba onu iyi dinleyip anlamaya çalıştığında ve çözümü bulması için desteklendiğinde bu sorunu kendisi çözecektir.
• Anne-babanın çocuğu dinlemesi, pasif bir rol oynadıkları anlamına gelmez.  Can kulağı ile dinlemek pek çok şeyi içerir aslında. Çocuk konuşurken onun söylediklerine dikkat etmek, göz kontağı kurmak, çocuğun yüz ifadesi ve ses tonuna dikkat etmek önemlidir. Can kulağı ile dinlenen çocuk ile anne-baba arasında yakınlık doğar, ilişkileri gelişir, birbirlerine güven duyarlar. Çocuk sorununun cevabını herhangi bir şekilde ev dışında aramak yerine anne babasıyla paylaşır.
• Dinlenen çocuk dinlemeyi de öğrenir. Genellikle anneler çocuklarının onları dinlemediklerinden yakınırlar. İşte bu konuda çocuğa örnek olunmalı ve ona konuşan kişilerin nasıl dinlenmesi gerektiği gösterilmelidir. Bunun için en iyi yol çocuğu dinlemektir.
• Çocukla iletişim kurarken amaç anne-babanın kendi fikirlerini çocuğa kabul ettirmesi veya istediklerini yaptırması değildir. Çocuğu iyi dinleyerek, onu ve tüm duygularını kabul ettiğimizi gösterebiliriz. sizler, çocuklara ne yapacağını söylediğinizde, onları yönlendirdiğinizde de, onların kendi sorunları ile başa çıkamayacağı mesajını vermiş olursunuz. Bu durum çocuğun kendisini önemsenmemiş, dışlanmış ve güvensiz hissetmesine sebep olur. sizler çocuğun her sorununu çözmek zorunda olmadığını fark ederek rahatlayabilirsiniz. Her şeyi kontrol etmek zorunda olmadığınızı anlayabilirsiniz. 


A&D Kids Eğitim Kurumları Psikolojik Rehberlik Birimi