ÇOCUKLARINIZLA ETKİLİ İLETİŞİM

Çocuklarla iyi bir iletişim kurabilmek, anne-babalar için önemli bir beceridir. Çocukları ile etkili bir iletişim ve pozitif bir ilişki kurabilen anne-babalar, anne-baba olmaktan daha fazla keyif alabilirler. Genç ya da çocuk, her yaşta anne-babaları ile iyi ilişki içinde olan bireylerin kendilerine güven duyguları gelişir, kişiler arası ilişkilerde karşılıklı saygı duymayı öğrenirler. Çocuklarla iyi iletişim kurmak her zaman kolayca ulaşılabilen bir hedef değildir. Çocuklar ve anne-babaların iletişim kurma biçimleri birbirinden farklıdır. Öte yandan iletişimin etkili olabilmesi ortama da bağlıdır. İyi bir iletişim için anne ve babalar sakin ve huzurlu bir ortam hazırlamalıdırlar. 
Başkalarının yanında çocuğunuzu eleştirmeniz ya da uyarmanız, çocuğunuzun size gücenmesine ve kızgınlık duygularına neden olabilir.Size olan güven duygusunu zedeleyebilir. Çocuğunuzla  konuşurken, gerekmiyorsa başkalarını konuşmanıza katmayın ve mümkün olduğunca çocuğunuzla yalnızken konuşun. 
Eğer, çocuğunuza kızgınsanız, onunla konuşmak için sakinleşmeyi bekleyin. Aksi halde objektif olamayabilirsiniz. 
Çok yorgun olduğunuz zamanlarda çocuğunuzu aktif bir şekilde dinlemeniz zorlaşacaktır. Bu nedenle çocuğunuzla konuşmak için yorgun olmadığınız zamanları seçmeye özen gösterin. 
"Neden öyle olduğunu ya da neden öyle davrandığını" sormak yerine "Ne olduğunu" ‘’Ne hissettiğini’’sorun. 
Hakaret içiren ya da aşağılayıcı sözcükler kullanmayın. 
Konunun çözümü için, çocuğunuzun adım adım bazı tedbirler planlamasına yardım ve öncülük edin. 
Yaptıklarıyla ya da yapmadıklarıyla onu yargılamayın. Çocuğunuza, onu olduğu gibi kabul ettiğinizi gösterin. 
Çocuğunuzun sizinle iletişim kurma çabasını destekleyerek açık iletişimin sürdürülmesine yardımcı olun.  
Çocukla zıtlaşmaya gitmektense, onunla güzel şeyleri nasıl yapabilirim diye düşünün. Sizi sonuca götürecek sertlik değil, sıcak bir ilişkidir. 
Nerede durulmasını istediğinizi kesin, açık kısa ve öz olarak anlatın. 
Mesajınızı bir kaç kere tekrarlamak gerekebilir. Ama her defasında tek kelimelik kesin ve açık cümleler yeterli olacaktır. 
Durumunu anlamaya ve öğrenmeye çalışın. Zorlayıcı, cezalandırıcı ve kuralcı olmayın. Disiplin kurallarının esiri olmanız gerekmiyor. Esnek ama kuralsız olmayın. Her kuralın çocuğunuzun durumuna göre esnetilebileceğini aklınızdan çıkarmayın. 
Kendi ihtiyaçlarınızı göz ardı etme yolunu seçmeyin. 
Sık sık yanlış yapıyorsa; bu durumun onun kendi yapısından kaynaklanabileceğini göz önünde bulundurun. 
Çocuğunuza kızarak becerisizlikle suçlamamaya çalışın. Paniğe kapılmanız veya çocuğu paniğe sokmanız işleri daha da zorlaştıracaktır. 
Diğer çocuklarla kıyaslamayın. Bu durum çocuğu üzmekten başka bir işe yaramayacaktır. 
Sürekli aynı şeyi tekrar ederek söylenmeyin. Bir şeyi defalarca söylemek işe yaramadığı gibi, çocuğun dikkatinin dağılmasına da neden olacaktır. 
Çocuğunuzla ilişkinizi düzeltmek daha hoşgörülü olmak, olaylara olumlu yaklaşmak işinizi çok kolaylaştıracaktır. 
Çocuktan beklediğiniz davranışları uygulayarak, çocuğa örnek olun. 

Gül Devrim Batı 
A&D Kids Konyaaltı Kurum Müdürü​