EKRANSIZ ZAMANLAR

​Teknolojinin hayatımızın her alanına girmesi ile ekranla ilişkimiz daha daha artıyor. Çocuklarımızın ekranla haşır neşir olduğu süre bazen korkutucu biçimde çoğalıyor.  Tamamen uzak mı olmalı, bu gerçekten gerekli mi, yasaklamalı mı, sınırlandırmalı mı, ustalıkla kullandığı bu alandan uzak tutmak doğru mu ki,  akranlarının yanında kendini eksik mi hissetsin, bu durum hep sürtüşme sebebi mi olmalı, öyle değilse böyle, ya da nasıl olmalı vb.. uzayıp giden çokça sorular,yakınmalar!!

Araştırmalar gösteriyor ki ekran başındaki süre uzadıkça bazı sakıncalar artıyor: Dikkat, iletişim, istekleri erteleyebilme, davranışlarını kontrol edebilme,uyku bozuklukları, obezite...

Ek olarak çocuğunun ekranla bağını dert etmeyen anne baba da pek yok gibi. Ekransız yedirilemeyen, seyahat edemeyen  çocuklar yarattığımız gibi gelişimlerine de hunharca köstek oluyoruz. Ekrandaki sese, görüntüye, renge takılıyor ve  o süreci yetişkinin istediği gibi geçirmesine neden oluyor. Ancak bu bir kısırdöngü yaratıyor. Çünkü her defasında aynı ortamda ekrandan destek alınıyor ve çocuğun normali haline geliyor.

Hepimiz teknolojiyi hayatımızdan çıkaramayacağımızın da bilincindeyiz. Öyleyse akla yatkın ve çocuğumuzla işbirliği içersinde bir yol haritası belirlemek en doğrusu olabilir. Bu sebeple de bazı önerilerim olacak: 

-Eğitimde model olmak pek çok kez problemleri çözebiliyor. Ev içerisinde ekransız zamanlar yaratmak, yemekte ekranla olmamak vb.. biçimde örnek olmak önemli. 
-Ekrandaki içerik ebeveyn tarafından önceden seyreltilmiş olmalı ki kontrol edebilmek mümkün olabilsin. Ve içeriğini beğenmediklerinizi  sonradan yasaklamak zorunda kalmamak da çıkabilecek sürtüşmeleri baştan önlemek için iyi yöntemdir. 
-Ekran karşısında hiçbir zaman yalnız kalmamalılar. Beraberce izlemek ya da oynamak da ilişkinizin niteliğini arttırabilecek önerilerden. 
-Okul öncesi dönemde  20-30 dakika ile başlanarak günde 1 saat, 5 yaş sonrası günde 2 saat aşılmamalı. Bu sürenin tüm ekranlar için toplam süre olduğu unutulmamalı.
-Ekran karşısında geçirilen uzun sürelerin zararlarını anlatmak, sebep ve sonuçlarını paylaşmak onun da işbirliği yapmasına zemin olusturabilecektir. 
-Bu cihazların kullanımı ödül olmamalı.
-Ekransız alan ve zamanlar belirlenmeli. Yemek masasında,uykudan 1 saat önce ekran yok gibi önceden belirlenmiş kurallar olmalı. Ve bu kuralların siz dahil tüm aile fertleri için geçerli olması çocuğunuza örnek olmak açısından özellikle önemli.
Kolaylıklar...​

​​Gül Devrim Batı
A&D KİDS KONYAALTI ANAOKULU MÜDÜRÜ​