HAYIR DİYEN ÇOCUĞA SAYGI DUYALIM


Hayır diyebilmek bizi istemediğimiz davranışlardan, ilişkilerden, ortamlardan ve hatta tehlikelerden korur. Hayır diyebilmek sınır koymaktır. “Bunu yapmak istemiyorum, bana saygı duy” demektir. Hayır diyebilmek kendini korumaktır, kendi isteklerine değer vermektir. Hayır diyemeyen kişiler karşısındakine sınır koymakta zorlanabilir.
-Hayır kelimesini kullanmayı küçük yaşlarda öğreniriz. Çocuklar istemediği şeylere itiraz etmeyi ve sınır koymayı hayır diyerek öğrenirler.
-Peki hayır demeyi çocuklara nasıl öğretebiliriz?
Çocukların da tıpkı yetişkinler gibi kendi kişiliği, sınırları ve tercihleri vardır. Kimi aileler çocukları onlara hayır demesine rağmen zorla kendi istediklerini yaptırırlar. Örneğin aç olmadığı için yemeğe hayır diyen bir çocuğa zorla yemek yedirmek, kendisini o an sevdirmek istemeyen bir çocuğu zorla sevmek gibi davranışlar sergileyen aileler çocuğun hayır cevabını görmezden gelmiş olurlar. Böylece çocuk hayır dese de istemediği durumun gerçekleştiğini görür. Bu durum çocuğun zihninde hayır kelimesinin anlamını yitirmesine sebep olur. Ya da çocuğu hayır dediği için çocuğuna küsen, kızan, kırılan aileler de var. Bu durum ise çocuğun sevilmemekten veya azar işitmekten korktuğu için hayır kelimesinden kaçınmasına sebep olur.
Sueda Köse/Okul Psikoloğu