Blog yazıları
İLK TEMEL ALIŞKANLIKLARDAN YEMEK
Merhaba sevgili anne ve babalar,
Bu yazımızda, sizlerle birlikte çocuklarınızın yemek alışkanlıkları üzerinde uygulayabileceğiniz birkaç önerimiz olacak. Bazı durumlarda anne ve babalar ilk temel alışkanlıkları verirken strese girebiliyorlar. Unutmayalım ki; kaygı ve streslerimiz bulaşıcıdır. Çocuğunuz ile kaygılı bir şekilde iletişim kurmaya çalıştığınız takdirde aynı kaygı düzeyi size, tepki olarak çocuğunuzdan size geri dönecektir. Özellikle yemek alışkanlığını kazandırırken, her anne baba çocuğunun sağlıklı beslenmesini ve en az kendileri kadar çok yemek yemesini ister. Ancak çoğunlukla yemek alışkanlığını kazandırmak evde çatışma yaşanmasına sebep olabilir.
Öncelikle, birkaç öğün az yemek yemekle çocuğun kilo kaybedebileceği gibi yanlış bir saplantıdan, marazi kaygıdan kurtulun.
Zorla yemek yedirme sonucu oluşacak kısırdöngü içinde, çocukla aile arasında iletişimin bozulabileceğini ve sağlıksız beslenme ortamının çocukta öfke nöbetlerine ve inatlaşmaya sebep olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Yemek ortamının sakin, keyifli, stressiz olmasına özen gösterin. Aile üyelerinin tamamının aynı masayı paylaşmasını sağlayın.
Yemek yemenin karşılanması gereken doğal bir ihtiyaç olduğu gerçeğinden hareketle;
# Çocuğun tabağında yiyebileceği kadar az miktarda,
# Sevdiği türden bir yemeğin bulunmasına,
# Kendi kendisine yemek yemesine fırsat vererek, tabağıyla ilgilenmemeye, hatta bakmamaya özen gösterin. “Kendi başına çok güzel yiyorsun, çok başarılısın” gibi motive edici cümlelerinizle onu cesaretlendirebilirsiniz. Böylece aynı zamanda özgüven gelişimini de desteklemiş olursunuz.
Çocuğunuzun çiğneme alışkanlığıyla ile ilgili zorlandığını düşünüyorsanız ve bu durumun fiziksel bir nedeni yoksa gün içinde çocuğunuza sakız çiğneterek çene kaslarının gelişmesini destekleyebilirsiniz.
# Yemeklerin görüntüleri, kokuları, tatları ve faydaları hakkında çocuğunuzla sohbet edebilirsiniz.
# Çocuğunuzla birlikte yemek yapmak, bunu yaparken beraber keyifli vakit geçirmek de yemek saatini daha keyifli geçirmenizi sağlayacaktır.
Yemesi için, televizyon karşısında yedirmek, yediği takdirde oyuncak almak gibi rüşvetten kaçının.
2,5-3 yaşından başlayarak kendi sandalyesinde, kendi derin tabağında (döke saça da olsa) kendi kendine yemek yemesine fırsat verin. Bunun için gerekli olan sabrı gösterin.
Kaşık elinizde, baskıyla, zorla, tehditle ve dayakla yemek yedirmenin ne beden sağlığı açısından, ne de ruh sağlığı açısından hiçbir yarar sağlamayacağını, tersine zararlı olacağını bilin.
Sizin de bildiğiniz gibi çocuklar anlatılanı değil, gördüğünü taklit eder. Bu yüzden kendi beslenme davranışlarınıza da dikkat etmeyi unutmayın. :)
Sevgiyle kalın.
Çiğdem ORHAN