Blog yazıları
KALEM TUTMA BECERİSİ
Kimi çocuklar kalemi ilk defa ellerine aldıkları zaman ilk tutuşu olmalarına rağmen gayet güzel kavrarlarken, kimileri de ilk etapta sıkıntı yaşayarak kalem tutmak da zorlanırlar. Bu gibi çocuklarda kalem tutma becerisinin gelişimi için biraz zaman gerekir.Çocukların çizgilerinin anlaşılabilir olması için ince motor becerilerinin (el-parmak kaslarının) gelişmiş olması ve kalem tutuşunun uygun olması gerekir.
DOĞRU KALEM TUTMA ŞEKİLLERİ VEÇOCUKLARA KALEM TUTMAYI ÖĞRETMENİN KOLAY YOLU
NORMAL KALEM TUTUŞ ŞEKLİ:Baş parmak, işaret parmağı ve orta parmağın kullanarak tutulduğu kalem şeklinde çocuğun tutma becerisinin sağlanması için el ve parmak kasları güçlendirici egzersizlere yönelmelisiniz. Bu egzersizleri oyun hamurundan kopartılan parçalarla sağlayabilirsiniz. Orta parmağımızı yastık parmak olarak adlandırarak hafızada kalmasını sağlayabilirsiniz.
TIRTIL KALEM TUTUŞ ŞEKLİ:İşaret ve başparmağı ile kalemi orta parmak üzerinde öne doğru tırtıl gibi hareket ettirilerek tutulur. Eli biraz alıştıktan sonra sürekli bu hareketi yapmasını isteyebilirsiniz.
AĞAÇKAKAN KALEM TUTUŞU:Kalemi ucuna doğru tutarak sadece üç parmağı kullanıp öne ve arkaya doğru çizdirin. Bu hareketleri anlatırken ağaçkakan kuşunu hayal etmesini isteyin ve hareketi bunu düşünerek uygulamasını söyleyin.
Harekete kararlılık ve koordinasyon sağlayan büyük kasların kuvvetlendirilmesinin ardından artık ince motor becerilerden sorumlu olan küçük kasların yani el-parmak kaslarının kuvvetlendirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun el ve parmak kaslarını güçlendirmek için yapabileceğiniz etkinliklere örnekler:
· Oyun hamurundan parçalar koparmak/şekiller oluşturmak/top yapıp sıkmak
· Kağıtları küçük parçalara yırtmak
· Legolarla tak-çıkar oynamak
· İpe düdük makarna dizmek
· Boncukları renk/şekillerine göre bir yere dizmek
· Stres topu vb. yumuşak dokuları parmaklarla sıkıp açmak
· Ağaçtan elma toplama taklidi yapmak
· Fermuar açıp kapatmak
· Eldiven giyip çıkartmak
· Kavanoz/şişe kapağı açıp kapatmak
· Parmakları sırayla başparmağa değdirip çekmek vb.
Damla Demir/ Çocuk Gelişimci