MİNİK ŞEFLER ATÖLYESİNİN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE KATKILARI

​Okul öncesi dönem çocukları için okul öncesi kurumlarda yapılan mutfak etkinliklerinin önemi aslında çok fazladır. Okul öncesi dönem çocukları daha psiko-motor koordinasyonlarını yeni yeni geliştirmeye başladığı sıralarda çatal , kaşık , bıçak tutmayı ve bunları düzgün bir şekilde kullanmayı öğrenir. Yiyeceklerdeki değişimleri sürekli olarak gözlemleyen çocuklar kendi ihtiyaçlarını da kendileri gidermeye başlarlar. Okul öncesi dönem çocuklarında mutfak etkinlikleri;


Dil gelişimini artırır.

Yemek yaparken, kullandığınız malzemeler ile çocuğunuzun kelime haznesini geliştirebilirsiniz. Yemek yaparken her adımı çocuğunuzla ayrıntılı paylaşın ve onun kendini ifade edebilmesi için ne yaptığını anlatmasını isteyin. Daha iyi bir düzeyde öğrenmek ve durumu biraz daha oyuna çevirmek adına bir sonraki adımı ya da eklenecek malzemeyi tahmin ettirebilirsiniz.

El ve göz koordinasyonunu geliştirir.

Çocuklar için hayati önem taşıyan bir başka öğrenilen beceri. Gözlerin kasları koordineli olarak yönlendirmesiyle alakalı olan bu beceri, diş fırçalamak, saç taramak gibi aktiviteleri doğru yapmamızı sağlar. Mutfakta yapacakları birçok aktiviteyle el-göz koordinasyonunun gelişmesinde katkıda bulunabilirsiniz. Örneğin bir kaptan, başka bir kaba bir şey aktarmak, hamuru bir elinden diğerine geçirerek yoğurmak, poğaçaların üzerine susam serpmek gibi birçok aktiviteyle bu beceriyi pekiştirebilirsiniz.

Matematiğini geliştirir.

Yemek yapmak ölçüm işidir. Çocuklarınız çay bardağı, çay kaşığı, yemek kaşığı gibi ölçümleri öğrenecekler. Aynı zamanda toplama ve çıkarma becerilerini geliştirirken, kesirleri de öğrenme fırsatı yakalayacaklar. Herhangi bir matematik öğretmenine sorarsanız, temel matematik becerilerini geliştirmeye yardımcı olmak için çocuklarınızla birlikte yemek pişirmenizi söylerler.

Yaşam becerilerini öğretir.

Yemek yapmak, bağımsız bir yetişkin olmak için gereken bir beceridir. Çocuklar kendi sandviçlerini yapmayı, bardağına süt dökmeyi veya mikrodalga kullanmayı erken yaşta öğrenebilirler. Daha büyük çocuklar, kendileri ve aileleri için yemek yapmayı öğrenebilirler. Bu onların daha bağımsız ve sorumlu bireyler olmasını sağlayacaktır. Yemek pişirme çocuklarınıza sıcak bir eşyaya dokunmama veya bıçakların doğru kullanımı gibi çeşitli güvenlik dersleri de verir.

HADİYE DAKAK/ÇOCUK GELİŞİMİ