OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ÇOCUKLARLA OKUMA

Kitap okuma alışkanlığının temeli okul öncesi dönemde inşa edilir. Ebeveynlerin ev içinde oluşturacakları  rutinler ile okuma alışkanlığı pekiştirilip, desteklenmelidir.
Bu süreçte faydası olabilecek şu yöntemleri deneyebilirsiniz.
Çocuğunuza onunla kitap okumaktan ne kadar keyif aldığınızı söyleyin. Günün en sevdiğiniz kısmı olarak "hikaye zamanı" hakkında konuşun.
Çocuğunuzun kendi kitaplarını seçmesine izin verin. Çocuğunuzun ilgisini çeken şeyleri okumasına izin vermek, okumanın eğlenceli hale gelmesinin bir yoludur.
Kitapları ve okumayı özel gösterecek şeyler yapın. Bir kütüphaneye üye olmak, kütüphaneye gidip orada okuma yapmak farklı bir deneyim olabilir.Çocuğunuzun kendi kütüphane kartını almasına, hediye olarak kitap ve kasetli kitaplar almasına ve kitapları ödül olarak kullanmasına yardımcı olun.
Kitabın sadece içerisinde yazan hikayeden ibaret olmadığını, etkili kitap okumanın nasıl olduğunu bilmek önemlidir. Kitabın kapağına bakın. Kitabın ne hakkında olabileceği hakkında konuşun. Sayfa numaralarına bakın. Çocuğunuza yazarın kim olduğunu ve illüstratörün kim olduğunu söyleyin.
Okul öncesi dönemin aynı zamanda okuma yazmaya geçiş öncesi basamağı olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır.Bir sayfadaki kelimeleri soldan sağa ve yukarıdan aşağıya nasıl okuduğunuzu gösterin. Kelimelerin boşluklarla ayrıldığını açıklayın.
Hikayede neler olduğunu tartışın ve sayfadaki şeylere dikkat çekin. Çocuğunuza "Sence bundan sonra ne olacak?" veya "Bu nedir?" şeklinde sorular sorarak ilgisini aktif tutun.
Çocuğunuz soru sorduğunda, hikayeyi bölse bile durun ve cevaplayın. Hikayenin çocuğunuzun hayatıyla nasıl bir bağlantısı olduğu hakkında konuşmanın yollarını bulun.
Çocuğunuz sevdiği bir hikayeyi defalarca dinlemek isteyebilir. Devam edin ve aynı kitabı belki 100. kez olsa da okuyun! Bu tekrarlanan okumaların çocuğunuz için ne kadar faydalı olduğunu unutmayın. 
Pek çok çocuk defalarca duydukları hikayeleri ezberler. Çocuğunuzun sırayla size kitabı "okumasına" izin verin.
Çocuğunuzun ilgisini çekmek için jest ve mimik kullanmaya, tonlamaya özen gösterin. Noktalamanın nasıl konuştuğumuzu göstermenin bir yolu olduğunu açıklayın. Örneğin, "Konuşurken genellikle cümlenin sonunda biraz dururuz. Bunu yazılı olarak gösterme şeklimiz nokta kullanmaktır" diyebilirsiniz.
Son olarak ingilizce bilmiyorsanız ve çocuğunuza ingilizce hikayeler dinletmek istiyorsanız, CD içeren kitapları satın alabilirsiniz. Böylece çocuğunuz hikayeyi  dinleyerek takip edebilir.
Ayrıca birçok kitabı orijinal adı ile aratıp sesli dinleme seçeneğinden faydalanabilirsiniz.
Cansu KARTAL
İngilizce Öğretmeni​