OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE HİKAYE KİTAPLARININ ÖNEMİ

​Okul öncesi çocuklarda kitap okumanın yanı sıra dergi gibi görsel materyallerin kullanımı oldukça önem taşımaktadır. Yazılı- resimli materyallerin kullanımı çocuklara ''bağlam dışı'' dil edinimiyle ilgili önemli bir imkan sağlar. Çocuğun o an için bulunduğu ortam ve bağlamdan farklı bir yere taşımasından ileri gelir. Burada ve şimdi temsili çocuğun örneğin içinde bulunduğu odadaki nesneleri, kişileri algılamasıdır. O anda içinde bulunduğu bağlamdan çıkabilmesi önemli bir zihinsel süreçtir, ucu bucağı olmayan bir hayal dünyasında yolculuk etmeyi öğrenir. Bebeklik ve çocukluk döneminde görsel uyaranlar içeren yazılı materyallerin kullanımı hem dil hem de bilişsel gelişim için oldukça önem taşımaktadır. Bebeklikten başlayarak çocuklar ebeveynleriyle dikkatlerine aynı yere yönlendirmeyi deneyimlemeye başlarlar. Kitapların içindeki yeni dünyayla tanışma çocukların yeni kelimeleri öğrenme, hikaye algısının gelişimi, olayların örüntüsünü kavrama gibi pek çok amaca hizmet eder. Bu nedenle yazılı ve basılı kitap ve dergilerin gelişim açısından önemi oldukça fazladır.                           

Kitap gibi yazılı materyaller için önemli konulardan biri çocuğun yaşına göre bu seçimleri uygun yapabilmektir. Örneğin henüz hazır olmadığı bilgilere maruz kalan bir çocuk kafasını karıştırdığı gibi zamanı gelince kendiliğinden merak duyacağı bazı konulara da önceden vakıf olmuş olur. Bu nedenle uzmanların eşliğinde belirlenmiş yaşla ilgili önerilere mutlaka dikkat etmek gerekir.

Yaş aralıklarına göre kitap seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

0-3 yaş arası çocuklar için kitap seçimi

& Tanıdığı nesnelerin daha yoğunlukta olduğu kitaplar tercih edilmeli.

& Resimlerin anlaşılır, parlak ve çok olması da bir diğer önemli nokta.

& Farklı dokuları öğrenebilmeleri için dokulu kitaplar tercih edilebilir.

& Elleriyle rahatça tutabildikleri, sayfalarını çevirebildikleri, sert kapaklı kitaplar tercih edilebilir.

3-5 yaş arası çocuklar için kitap seçimi

& Benmerkezci yapı hakim olduğu için kendi hayatında yaşadığı durumların anlatıldığı kitaplar ilgilerini çeker.

&  Hayal gücü daga da güçlenen 3 yaş çocuğu anlatılanları hayalinde daha iyi canlandırmaya başlar. Neden- sonuç ilişkisi kurabilir.

& Rakamlar, renkler, meslekler bu yaş grubunda ilgi çekici olabilir.

& İçinde tekerleme, bilmeceye yer veren kitaplar onları güldürebilir.

& Kitabın resimlerine bakarak hikayeyi anlatması yönünde teşvik etmek çocuğun keyifli vakit geçirmesini sağlar. 

KİTAP SEVGİSİ

Öncelikle model olmak çok önemli. Anne babasını kitap okurken gören çocuğun kitaplara karşı tutumu önemli bir yer kaplar. Eve gelince çocuğunla kitap saati yapmak kitap okuma alışkanlığı edinmesine yardımcı olur.                                                                                       

Çocuklar; kitapçılarda vakit geçirmek, kendi zevklerine göre kitaplar seçmek, onlar hakkında sohbet etmek hoşlarına gider. Her yaş grubunda olduğu gibi rutinler çocukların  da güvenli ve rahat hissetmesine yardımcı olur. Çocuklar belirli kitapları tekrar tekrar okumayı, okutmayı çok sever. Çocuklara kitap okurken jest ve mimikleri kullanırsanız hikayeleri hayallerinde daha kolay canlandırırlar. Hikayelerle birlikte hayal dünyasının içine giren çocuk, kitabı kapattıktan sonra gerçeğe, sınırlı dünyanın içine girer.                 

Kitap okumanın faydaları;

Kelime dağarcığı ve karmaşık dil yapılarını geliştirmenin yanı sıra hafızaya da katkısı büyüktür. Kitapta anlatılan hikayenin karakterlerini, mekanı ve olay örüntüsünü bütün olarak hatırlar. Kitapla ilgilendiğinde çocuklar dış dünyadaki uyaranlardan sıyrılabilmeyi de öğrenirler. Bunun yanında kitap okumanın rahatlatıcı etkisi de büyüktür. Zihin dıştaki tüm uyaranlardan sıyrılıp sadece buna odaklandığında rahatlamaya ihtiyacı olan çocuk için güvenli bir limandır.

Görsel- mekansal dikkat oyunları, nicelik bilgileri, yapbozlar, labirentler, hikayeler derken içerik olarak oldukça zengin bir yelpaze sunan dergilerde önemli yer kaplar. Çocuk ebeveynle birlikte dergiden maksimum faydayı sağlar.

Sayısız faydası olan yazılı materyalleri mümkün olduğunca çocuklarımız için kullanmalı ve onların hayat rutinlerine yerleştirmeliyiz.


'Elveda,''  dedi tilki de. ''Sırrım çok basit: İnsan ancak yüreğiyle baktığında doğruyu görebilir.  En temel şeyi gözler göremez.''

KÜÇÜK PRENS

                                                                                                       

ÇOCUK GELİŞİMCİ

GİZEM SERT