OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE MÜZİK

Okul öncesi dönemde müzik, müziğin okul öncesindeki önemi ve müziğin çocuk gelişimine etkisi hiç kuşkusuz onun gelişim sürecinde önemli bir yer tutmaktadır.                                                                                                                                     Okul öncesi dönem , çocuklarda var olan yeteneklerin ortaya çıkması, zeka düzeylerinin belirlenmesi, farkında olan kişiler olarak yetiştirilmeleri bakımından son derece önemli bir dönemdir. Okul öncesi dönemde müzik, çocukların sosyal, duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişiminde önemli rol oynar. Çocuklarla ses dinleme, ses ayırt etme, ritim çalışmaları, yaratıcı hareket ve dans, müzikli öykü, şarkı söyleme gibi etkinlikler yer alır.  Okul öncesi dönemde müzik ile çocuklar kendilerini daha rahat ifade ederler. Okul öncesi dönemde verilen müzik eğitimi ve müzik etkinlikleri çocukların kişisel gelişimlerini güçlendirir.

 

Çocuğun Gelişimine Müziğin Etkisi

21. yüzyılda ortaya çıkan eğitim anlayışındaki yeniliklerin, çocuk gelişimi ve eğitiminde kullanılan anlayış ve yöntemler konusundaki en önemli yansıması, sanat alanında görülmektedir. Müzik özü itibariyle eğitsel bir nitelik taşır. Çocukların daha bilinçli eğitilmeleri, yeteneklerinin ortaya çıkartılması büyük değer taşımaktadır. Okul öncesi dönemde verilen müzik eğitimi, çocuklara bazı kavramların ve değerlerin kazandırılmasında oldukça etken bir yoldur. Bunlar sırayla;                                                        Ruhsal gelişim, kültürel birikim, sosyal gelişim, zeka gelişimi ve bakış açısı, psikomotor gelişim. Müzik duyduğunda el çırpma, ritim tutma ve benzer sesler çıkarma gibi tepkiler müziğin çocuğunuz üzerindeki ilk etkisidir. Çocuğunuzun hayatında bu kadar önemli yeri olan müziğin onun sağlıklı bir şekilde gelişmesine de büyük katkısı vardır.

 

Müziğin çocuğa katkıları nelerdir?

*Beyin gelişimini sağlar.

*Sosyal becerilerin gelişmesine yardımcı olur.

*Özgüven kazanmayı sağlar.

*Psikomotor ve dil gelişimini etkiler.

*Yaratıcılığı artırır.

*Disiplinli ve sabırlı olmayı öğretir.

*Dinleme becerisi ve konsantrasyonu geliştirir.

*Müzik, çocukların estetik duygularını geliştirir.

*Duygularını daha rahat ifade eder.

*Müzik çocuğun rahatlamasını ve kendini doğru şekilde ifade etmesini sağlar.

 

Yaş gruplarına göre müziğin önemi

3 Yaş Grubu Müzik Eğitimi

Oldukça basitleştirilmiş ancak onların algılarını açacak şekilde ve yeteneklerini geliştirmeye yönelik proğramlanmalıdır. Marakas, ritim çubuğu, zil gibi basit ritim aletleri oldukça yaygın olarak kullanılır. Müziğin çocuk gelişimine etkisi bu dönemde kendini göstermeye başlar.

4 Yaş Grubu Müzik Eğitimi

Çocuklar için müzik eğitimi farklı enstrümanlarla bu dönemde verilebilir. Özellikle gitar, piyano ve keman eğitimine bu dönemde başlayabilirler. Müzik eğitimi için en ideal ve müziğin çocuk gelişimine etkisi üzerine olumlu temellerin atılabileceği yaş grubudur.

5-6 Yaş Grubu Müzik Eğitimi

Müzik eğitiminde anlatılanları kolaylıkla kavrayıp uygulayabilir. Bu dönemde çocuklara daha detaylandırılmış müzik bilgisi verilir. Çocukların yaş gruplarının istek, ihtiyaç ve gelişim süreçleri göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Hem Eğleniyor, Hem de Müziğin Ruhunu Öğreniyorlar.

Okul öncesi dönemde müzik aletlerini kullanırken çocuklar, enerjisini olumlu yollarla dışa yansıtmakta sesleri keşfetmekte kendi ritimlerini yaratmakta beceri kazanmaktadır. Grup içinde şarkı söylerken veya müzik eşliğinde hareket ederken, arkadaşlarıyla uyum içinde olmayı öğrenir.

 

OKUL ÖNCESİNDE ÇOCUKLAR İÇİN MÜZİĞİN FAYDALARI;

& Müzik çocukları hareket etmeye teşvik eder.

& Müzik, topluluk ve aidiyet duygusunu besler.

& Müzik, kendini ifade etmek için bir yoldur.

& Müzik ile çocuklar daha bağımsız ve özgür bir ruh kazanırlar.

& Dil gelişiminde de müziğin etkisi büyüktür.

& Çocukların sosyalleşmesinde de müziğin etkisi büyüktür.

& Müzik ile birlikte çocuklarda ince ve derin düşünme, birlikte yüceltme duygularıda gelişir.

& Müzik ile çocuklar dinleme alışkanlığı kazanırlar.

& Çocukların konsantrasyonlarının gelişmesinde de müziğin rolü oldukça büyüktür.

                           Müzik, duygularımızın en açık dilidir. 

Gizem SERT / ÇOCUK GELİŞİMCİ