Blog yazıları
OKUL ÖNCESİNDE ETKİLİ DİNLEMEYİ GELİŞTİRECEK OYUNLAR
Anne ve babalar evde çocukların dinleme becerisini, küçük yaşlardan itibaren geliştirmek için özellikle belirlenmiş bir zaman ve ilgili etkinliklerle sürece destek vermesi gerekmektedir. Aşağıda yazılan oyun etkinlikleri dinleme becerilerinin gelişimi için, çocuklarla oynanabilecek kısa süreli ancak etkili örneklerdir.
KAÇ BONCUK SAYABİLİRSİN?
Çocuğun gözleri kapanır, gözleri kapalıyken metal bir tabağa, bardağa atılan (boncuk, nohut gibi) nesneleri sesleri dinleyerek sayarlar. Sayma sonuçlarını veya tahminlerini söylerler.
TARLAYA EKTİM OYUNU
Oyun en az 3 ya da 4 kişiyle oynanır. Oyuncular yan yana dizilir. Her oyuncu kendine bir sebze ya da meyve ismi seçer. Oyunun kuralı, her oyuncu hem kendi meyve/sebzesini, hem de kendinden önce söylenen tüm meyveleri ya da sebzelerin ismini söylemelidir. (1.oyuncu: Tarlaya elma ektim 2.oyuncu: Tarlaya elma, armut ektim 3.oyuncu: Tarlaya elma, armut, soğan ektim…) Oyun ‘’oyuncakçıya gittim, markete gittim, …’’ şeklinde çeşitlendirilebilir.
SES BİNGOSU
Ses bingosu, dinletilen sesler ve seslere ait resimleri eşleştirme oyunudur. Anne yada baba resimlerle ilişkili sesi dinletir. Çocuk, önündeki kart üzerinde dinlediği sesin resmini kapatır. En önce bütün resimleri kapatan “bingo” yapar. Sorabilecekleri sözcük ve cümleler kurarken, zaman içinde deneyimleri arttıkça daha karmaşık hale getirilir.
SÖYLEDİĞİM SIRAYLA VER
Amaç çocuğun söylenen nesneleri hafızasında tutup, söylenen sırada vermesidir. Masanın üzerine gerçek nesneler koyulur. Bu nesnelerin resimleri, ikili, üçlü ve dörtlü yönergeler(ikili yönerge olarak kalem, silgi; üçlü yönerge olarak elma-portakal-armut gibi) şeklinde hazırlanır. Basitten zora doğru bir yol izlenir. Oyun, oyuncular tarafından ikili eş olarak da oynanabilir. Oyunun başlarında birbiriyle ilişkili olan nesneler kullanılırken daha sonra birbiriyle ilişkisi olmayan nesneler kullanılabilir. (Örneğin başlarda sadece meyveler kullanılırken -elma, armut- deneyimleri arttıkça kış-masa-vazo gibi)
SES KUTULARI
İçi görünmeyen metal ya da plastik kutulara içine aynı miktarda nohut, kum, çakıl, boncuk gibi malzemeler konularak hazırlanabilir.(Her kutudan 2 örnek vardır. Nohut kutusunda 10 adet nohut varsa diğer kutuda da aynı miktar olmalıdır.) Çocuk kutuları seslerini dinleyerek, içinde aynı malzeme bulunan kutuları eşleştirirler.
“3” DEDİĞİMDE “5” DEDİĞİMDE
Oyun 3-4 kişiyle oynanır. Oyuncular arasından bir lider seçilir. Lider çocuklara “3 dediğimde herkes otursun” der ve saymaya başlar. Bir, iki, beş, yirmi… üç. Sayıların ne zaman geleceği belli olmadığından oyuncular dikkatli olmalıdır. Oyun farklı şekillerde de oynanabilir. Örn: 5 dediğimde koş, 8 dediğimde dur vs. Ayrıca okunan hikâyede belli bir kahraman, nesne, renk… Geçtiğinde el çırp gibi örneklerle zenginleştirilebilir.