OKUL ÖNCESİNDE ORYANTASYON SÜRECİ

Okul öncesi dönemde oryantasyon süreci çocuğun okula alışabilmesi ve güvenebilmesi için önemli bir süreçtir. Okula yeni başlayan bir çocuk ailesinden ayrılacağı ve bilmediği bir ortama gireceği için biraz endişeli olabilir. Çocuklar okul ortamına güvenebilmek için ailelerinden destek alırlar. Bunun için okulun ilk günlerinde aileler, çocuklarını yalnız bırakmamalı, çocuğun onu istediği zaman gelip görebileceği, ona ulaşabileceği bir yerde olmalıdırlar. Daha sonra bu süreç 2-3 saat dışarıda durup okula geri gelme, yarım gün ve tam gün şeklinde uzatılabilir. Aileleler okuldan uzaklaşacağı zaman kaçarak gitmemelidir. Çocuğa “işe gitmem gerekiyor işim bitince seni gelip alacağım birlikte eve gideceğiz” gibi açıklama yapılabilir. Bu durum tekrarlandıkça çocuğunuzda  “ailem beni okula bırakıyor ama terketmiyor, beni almaya geri gelecek” düşüncesi oluşacak, size ve okula olan güvenini geliştirecektir.

Oryantasyon sürecinde dikkat edilecek bazı unsurlar vardır. Bunlardan biraz bahsedelim..

·         Oryantasyon sürecinde çocuğun okulda yemek yemesi ya da uyuması için ısrar edilmemelidir. Bunların gerçekleşmesi için çocuğa zaman tanınmalıdır.

·         Oryantasyon sürecince çocuğun rutini bozulmamalıdır. Rutinler çocuklar için çok önemlidir. Hayatınızdaki değişiklikler (ev değişimi, boşanma...) daha sonraya ertelenmelidir.

·         Çocuklar kimi zaman okula gitmek istemediklerini söyleyip sizinle pazarlık etmeye çalışabilirler bu noktada net ve kararlı olup sorumluluklarını tekrarlayabilirsiniz. Bugünlük gitmese de olur gibi bir düşünceye kapılmanız uyum sorununu arttırabilir. Çocuğunuza duygularıyla baş edebilmesi için fırsat tanıyın. Okula rutin bir şekilde devam etmesi en sağlıklısıdır.

·         Çocuğunuz okuldayken birçok şeyi sizin yapmanızı istiyorsa elinize bir kitap veya dergi alıp okuyabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz sizinle değil öğretmeni ile iletişime geçebilir.

·         Eğer çocuğunz sizden ayrılmıyorsa ilk önce onu sakinleştirin ve daha sonra öğretmeni ile etkileşime geçmesi için ona yardımcı olun.

·         Çocuğunuzun okul rutuinlerine alışması, okula ağlamadan gelmesi biraz zaman alabilir. Bunun başarı ile gerçekleşmesi için sabırlı ve kararlı olunmalıdır.

Unutmayın ki her çocuk farklıdır. Bazı çocuklar okula 1 haftada alışırken bazı çocukların okula alışması 1 ay sürebilir. Çünkü her çocuğun kişilik ve aile yapısı, mizacı ve ilişki kurma biçimi birbirinden farklıdır. Önemli olan bu süreçte okul ve aile olarak çocuklara nasıl bir tutum ve yaklaşım sergilendiğidir.

Atatürk’ün de dediği gibi; çocuk sevgisi insan sevgisi için bir ihtiyaçtır. Biz okulumuzda çocuklarımızı sevgi ile büyütüyoruz ve çocuklarımız gülsün, mutlu olsun diye özveri ile çalışıyoruz.

HADİYE DAKAK/ÇOCUK GELİŞİMİ