Blog yazıları
PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEDE ANNE-BABA TUTUMLARI
Çocuğunuzla ilgili her problemi çözmek zorunda değilsiniz. Örneğin; okulda bir arkadaşıyla anlaşamıyor. Eve geldi size söyledi. Siz de ‘Ben öğretmeninle konuşurum, hallederim.’ Dediniz. Okula geldiniz, ‘Çocuğum şu arkadaşından çok rahatsız oluyor.’ Dediniz. Problemi çözdüğünüzü fark eden çocuğunuz daha sonra yaşadığı problemlerin çözümünü de sizden bekleyebilir, bu da problem çözme becerilerinin gelişmesini engeller. Bundan sonra her problem yaşadığında sizi çağırabilir. Parkta oynerken arkadaşı ittiğinde ‘gel ona kız!’ diye problemi sizin çözmenizi isteyebilir. Adını sorduklarında size bakıp cevap vermenizi bekleyebilir.
Diğer husus ise; evde bir problemini söylediğinde sizin onunla ilgilendiğinizi, harekete geçtiğinizi deneyimleyebilir. Bir süre sonra problem çıkartırsam benimle ilgilenir düşüncesiyle sürekli problem söylemeye, bazen de hayali olarak üretmeye başlayabilir. Sürekli problemden bahsedilen ev ortamı da depresif bir durum yaratabilir.
Çocuğunuzun problem çözme becerilerinin gelişmesi için sorunlarını kendisinin dile getirmesi için teşvik edin. Okulda öğretmeni ile işbirliği yapabilirsiniz. Okul öncesi dönemde kendini ifade etme becerilerinin gelişmesi için destek olabilirsiniz. Problemleri onun adına çözmek yerine model olun. Problemin çözümünü yaşayarak bulsun, öğretmeninden destek alsın. Sadece ‘ bu durumda ne yapabilirdin’ gibi sorularla çözümü kendisinin bulmasını sağlayın.
Sueda Köse / A&D Kids Okul Psikoloğu