SÜT DİŞLERİ VE KORUNMASI


Süt dişleri 6-7 yaşlarında sallanıp düşmeye başlar. İlk düşen dişler genellikle alt-üst ön kesici dişlerdir. 7-8 yaşlarında yan kesici dişler düşer. 9-12 yaş aralığında ise köpek dişleri ile azı dişleri dökülür ve yerine daimi dişler çıkar. Alt çenede 16, üst çenede 16 olmak üzere toplam 32 tane daimi diş bulunmaktadır. İlk çıkan daimi dişler ise; 6 yaş dişleri olarak adlandırılan 1. Büyük azı dişleridir.

Dişler çok fazla şeker, çikolata, cips gibi yiyecekler yendiği zaman ve kola, fanta gibi asitli içecekler çok içildiğinde hızla çürümektedir. Diş çürüğü oluşmasını engellemek için bu yiyecek ve içecekler mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Dişler sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce olacak şekilde, günde en az iki kere fırçalanmalıdır.Dişler fırçalanırken, diş macunu fırça üzerine nohut büyüklüğünde koyulmalıdır ve fırçalama süresi 3 dakika olmalıdır. Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak  kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Şu an piyasada çocuklar için özel hazırlanmış fırça ve macunlar bulunmaktadır.Dişlerde çürük oluşumunun engellenmesi için doğru beslenme, diş fırçalamanın yanısıra diş hekimine 6 ayda bir kontrole gidilmesi oldukça önemlidir. Kontrol sırasında dişlerde oluşmuş olan çürükler, dolgu, kanal tedavisi ve gerekli ise çekim ile tedavi edilmektedir. Çocuklara yönelik pedodonti kliniğinde uygulanan koruyucu önleyici tedaviler; Fissür örtücü uygulamaları, flor uygulaması ve yer tutucu uygulamalarıdır.

Fissür örtücü

Azı dişlerinin çiğneyici yüzeyleri anatomik yapıları gereği yiyeceklerin kolayca tutunabildikleri ince yarıklar ve çukurcukları kapsar. Çocuklar, diş fırçalamaya başladıkları dönemde arka dişleri düzenli olarak kolayca fırçalayamadıkları için çürük genellikle önce arka dişlerden başlar.Fissür örtücü uygulaması dişin çiğneyici yüzeyini örterek bu bölgede besin artığı birikimini ve çürük oluşumunu önlemektedir.

Flor uygulaması

flor, dişler üzerinde çürükten koruyucu, dişin çürüğe direncini arttırıcı etkisi bulunmakta bu nedenle de diş macunlarının içine az miktarda konulmaktadır. Florun miktarının ve çürük önleyici etkisinin daha yüksek olduğu profesyonel uygulamalar ise diş hekiminiz tarafından muayenehane ortamında flor cilası ya da flor jeli şeklinde 3-6-12 ay aralıklarla uygulanmaktadır. ancak bu uygulamaların sıklığını ve hangi tür uygulamanın seçileceğine diş hekiminiz çocuğunuza özel bir program hazırlayarak karar vermelidir.

Yer tutucu uygulaması

Süt dişleri erken kaybedildiğinde komşu dişler çekim boşluğuna doğru hareket edebilirler.  Çekim boşluğunun daralması sonucunda ileride bu bölgede çıkacak olan daimi diş gömülü kalabilir ya da dişlerde çapraşıklık olabilir. Çapraşıklıkların engellenmesi için erken kaybedilen süt dişinin yerinin alttan gelecek daimi diş için korunması gerekmektedir. Bu amaçla hareketli ve sabit tipleri olan ve yer tutucu olarak adlandırılan apareyler kullanılır.

Dt. Pınar KAPLAN
DİŞ HEKİMİ